Magyar / Hungarian

          A számunkra legkedvesebb íjtípus mostanában reneszánszát éli nemcsak nálunk, hanem a külföldi íjkészítő fórumokon is. Az ATARNET is sokáig szinte csak török íjakkal volt teli, de manapság egyre többen kezdenek magyar íj építésébe. Talán nem véletlenül, hiszen jó méretezéssel és megfelelő markolatszög kialakítással a típus nagyon látványos és tetszetős, nemcsak ajzott és feszített állapotban de ajzatlanul is.

Sajnos, jó minőségű leletek, ép múzeumi példányok nem állnak olyan számban rendelkezésünkre, mint a török íjak esetében. Amennyire én tudom, mind a mai napig mindössze kettő olyan lelet került elő, amely viszonylag épségben fennmaradt (Észak-KKubbanmuseumBowVIIIcaukázusi Moschevaya Balka).balka08

A magyarországi leleteknél a szaru, ín, a fa részek mind elporladtak, az íjak valószínű alakjára utaló egyedül megmaradt rész a csontborítás a markolaton és a szarvakon. Mivel az sem volt egyértelmű, hogy a sírokba felajzva, vagy ajzatlanul tették-e az íjakat, illetve szándékosan rongált fegyvereket temettek-e el az elhunytakkal ezért nehéz (volt) megállapítani az íjak eredeti alakját. A fenti képek viszont nagyon jó támpontot adtak ehhez, és sok mindent egyértelműsítettek az alakra, anyagokra illetva technológiára vonatkozóan.

A jelenleg viszonylag széles körben támogatott és – legalábbis hazai viszonyok között – elfogadott, a IX-XI. századi magyar íjat jól behatároló írást Bencsik Péter állította össze, részletesen megadva számokban, anyagban a magyar íj paramétereitIX-XI.-magyar-Ă­j-211x300.

A IX-XI. századi magyar íj

Hatékonyságát és teljesítményét tekintve a magyar típus elmarad a töröktől, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen felépítése más. Megfelelő anyagválasztással, jó méretezéssel és precíz kivitelezéssel azonban még így is kora élvonalába tartozott és tartozik mind a mai napig. És magyar, legyünk rá büszkék!

Views: 1507

BajanBow

View more posts from this author
21 thoughts on “Magyar / Hungarian
 1. Csákó Pál

  Tisztelt Uram!
  Érdeklődöm, hogy milyen hosszúak a szarulapok és mennyibe kerül 1 pár.
  Üdvözlettel:
  Csákó Pál

   
  Reply
 2. Nagy Imre

  Tisztelt Uram!
  Érdeklődöm,hogy van -e még szarulapja és mennyibe
  kerül 1 pár.Kérek szépen méretet is.
  Üdvözlettel :
  Nagy Imre

   
  Reply
 3. Kulcsár Norbert

  Üdvözletem!
  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e még eladó a szarulapokból, mekkorák, és mi lenne az áruk?
  Megtisztelő válaszát előre is megköszönöm!
  Üdvözlettel: Kulcsár Norbert

   
  Reply
 4. Láda Zsolt

  Üdvözlöm!
  Engem is érdekelne 2 pár (2 íjra való) szarulap. Méretek, ár, fizetési mód stb.
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Láda Zsolt.

   
  Reply
 5. Veres János

  Üdvözlöm!

  Szarulap felől érdeklődenék. Méretek, ár, szállítási idő stb.

  Üdv: Veres János

   
  Reply
  1. BajanBow

   Üdv János!
   A szarulapok elfogytak, ha megint lesz, felteszem a honlapra. Egyébként a méretek kb 55-60 cm hossz, 3,3 cm szélesség. A postával szoktam küldeni, általában 1-2 nap alatt kiviszik. Az ár a beszerzési ártól függ, a legutóbbi 16 500 ft/pár volt, ebben a postai költség is benne volt.
   Üdv,
   BajánBow

    
   Reply
 6. Mázló Imre

  Tisztelt BajanBow!Egy íjra való szarulap érdekelne,és ha van ín is. Üdv:Imre

   
  Reply
  1. BajanBow

   Tisztelt Imre!

   A szarulapok elfogytak (most hazudok, de ami maradt már nekem  kell :)), ha ismét lesz, posztolom. Ló ínam mindig van (300ft/darab, ezek kb.30 cm hosszúak). Szerintem kb. 10 darab kell egy magyar szarushoz. A postaköltség még 1500 ft.

   Üdv,

   BajánBow

    
   Reply
 7. Mázló Imre

  Tisztelt BajánBow! Szomorú vagyok!Most készítem az első íjamat és a két szürke marha tülkömből egy jó lap sem jött ki. Mikorra várható újabb szállítmány?Üdv. Imre

   
  Reply
  1. BajanBow

   Sajnos még időpontot nem tudok mondani, valamikor márc végére tervezek rendelni. Ha korábban megjön, az oldalon posztolni fogom.

    
   Reply
 8. Mázló Imre

  Üdv. BajanBow! Két pár szarulapra lenne szükségem meg 10 db ló ínra. Üdv. Imre

   
  Reply
 9. Imeli Soma

  Üdvözlöm!

  Első íjam elkészítéséhez szeretnék szarut vásárolni és ha lehetséges akkor int is.

  Tisztelettel: Imeli Soma

   
  Reply
   1. Imeli Soma

    Üdvözlöm! Sajnos nem kaptam meg az e-mailt, de látom hogy nem is jól adtam meg a címem. A gmail-ból kihagytam az a betüt.
    soma.imeli@gmail.com így helys. Megtenné, hogy elküldi mégegyszer?
    Imeli Soma

     
    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük