Az íj életre keltése – 1. Kibontás

A száradás során az 28-sza%cb%87radal-ta%c2%b6ra%c2%b6k-k-1200x675íj elképesztő formát vesz fel, az ismerőseim amikor ilyen alakban látják a készülő íjakat, nem igazán tudják elképzelni, hogy hogyan lesz ebből működőképes íj. Ez alatt a lassú folyamat alatt az íj teljesen vissz17-1200x675ahajlik és ebben a formában rögzül. A megszáradt inazás alaposan megrövidült és a kibontás során ennek a rövidült ínrétegnek a megnyújtása, és magának az íjnak egy kicsit  kezelhetőbb “C” formára történő alakítása a feladat.

Ehhez a munka folyamathoz egy nagyon fontos eszköz az un. asa gezi. Ez egy olyan fa rúd, amely alkalmas a karok szétfeszítésére, illetve a biztonságos rögzítésre. Én ilyen formát használok, de ahány ház annyi szokás….. 36-1-kibonta%cb%87s-1200x675

A kibontás során a legfontosabb dolog a türelem. Ne dolgozzunk hidegben és ha nagyon ki van száradva az íj, akkor én előtte a fürdőszobában szoktam tárolni 1-2 napot, hogy a párás környezetben egy kis nedvességet szívjon magába az íj, ezzel is növelve a hajlékonyságát.

Mielőtt nekilátok a bontásnak, az íj hajlós, domborodó részeinél le szoktam bandázsolni az íjat. Különösen a török íjak hajlamosak a kasan eye-nál és a markolat utáni átmeneti részen arra, hogy a kibontás és a későbbiekben a tepelikre feszítés során az inazás elváljon vagy egymástól, vagy a magtól. Egyik sem jó, tehát inkább óvatos vagyok vele. Később, amikor az ín már megnyúlt és az íj beállt a végleges formájára, a bandá33-2-ideiglenes-banda%cb%87zs-1200x675zs elhagyható (én akkor sem szoktam, ínból készítek végleges kötözést, engem nem zavar, az íj pedig nagyobb biztonságban van).

 Ahogy már említettem, a szétfeszítéssel lassan haladok, engedem nyúlni az ínt. Itt már figyelni kell a szimmetriára is, ha valamelyik oldal erősebb és kevésbé haj20150303_160028-1200x675lik, enyhén megmelegítem a merev részt (max. hajszárító meleget használok, több ennél a fázisnál biztosan nem kell). Ha valamelyik kar, illetve szarv tekeredik, akkor azt is most kell kijavítani. A módszer ugyanaz, enyhe melegítés, majd az ellentétes oldalra tekerés. Ilyenkor kicsit 18-1200x675túltekerem a korrigálást, hogy az anyag kihűlve a megfelelő pozícióban rögzüljön. A bontás végére a karoknak szimmetrikusnak kell lenniük, a szarvakban nem lehet elhajlás, tekeredés, tengelyben kell állniuk.

Visits: 224

BajanBow

View more posts from this author