Ragasztás / Gluing

A hagyományos íjak szinte legfontosabb és kétségkívül nélkülözhetetlen eleme a jó ragasztó,  ami ebben az esetben enyvet jelent. Régen és ma is a természetes ragasztók csúcsát  elsősorban a halhólyag enyv jelenti-jelentette. Ez tükröződik az árában is. Ezt az enyvet a tok-félék hólyagjából nyerik és mivel az állomány jelentősen leredukálódott (mind létszámban, mind előfordulási hely szempontjából), az eny drága. Nagyon drága. Aki horgászik az próbálkozhat a halzsákmány alkatrészeinek a gyűjtögetésével, a pontyfélék és a ragadozók hólyagja is nagyszerű alapanyag, minőségre nem sokkal marad el a tokfélékétől, csak sok legyen belőle…

    Jó alternatíva a megfelelő minőségű és tisztaságú (itt elsősorban zsírmentes jelentése van a tisztaságnak) bőrenyv. Itt két fajta is  számításba jöhet, a bőrenyv és a nyúlenyv (aminek az alapanyaga szintén és elsősorban bőr….) Nagy különbség nincs a kettő között, a nyúlenyv talán lassabban gélesedik és valamivel rugalmasabbra szilárdul, továbbá én azt tapasztaltam, hogy átlátszóbbra is. Kötőerő szempontjából a bőrenyv szilárdabb, a színe pedig valamivel sötétebb és nem annyira átlátszó. Én általában a farészek és a szaru ragasztásához bőrenyvet használok, az inazáshoz pedig nyúlenyvet, amihez még keverek egy kis ínenyvet is. A túl rövid, gubancos, cafrangos ínmaradékokból ugyanis kiváló ragasztót nyerhetünk a megfelelően alacsony (kb. 65-85 C fokos) és hosszantartó főzés után. Ebből is csak sok legyen…..

     Tehát ragasztás. A farészek ragasztásához a 35-40%-os sűrűségű enyv megfelelő. Előtte a ragasztandó felületeket érdesítem és 3-4%-os, forró enyvvelszarvak-csapoláshoz-elĹ‘kĂ©szĂ­tve-1200x675 néhányszor beeresztem úgy, hogy mindig megvárom, hogy az előző réteg megszáradjon. Ezután forró és sűrűbb enyvvel kenem a ragasztandó részeket és egyből össze is nyomom. Annál jobb, minél erősebb a nyomás, de azragasztott-szarv-1200x675ért arra ügyelni kell, hogy ne nyomjuk ki az összes ragasztót a felületek közül….

 A szarv hossza kb 25 cm, a csapolás kb 9 cm (magyar íjnál). Ezeknél az íjaknál a szarvakat ragasztással készítettem, a csapolást fűrészzel és ráspollyal alakítottam ki. A kar síkjainak merőlegességét ellenőriztem, majd fűrésszel kialakítottam a csapolást és következhetett a szarvak beragasztása.

A ragasztáskor a magot sík felületre helyeztem, leszorítottam. A szarvak behelyezése után a csapolásnál is leszorítottam és a szarv végeit a 20140517_160422-1200x675megfelelő magasságban alátámasztottam, nehogy ferdén rögzüljenek. Miután a szarv megszáradt, beragasztom a markolat-rátétet is a helyére.

A száradással és a szorítók levételével jó időben (melegben) egy-két napot várok, aztán lehet folytatni a munkát, de a ragasztott felületeket még nem lehet terhelésnek kitenni.

 ragasztott-szarvak-Ă©s-markolatrátĂ©t-1200x675

Visits: 570

BajanBow

View more posts from this author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük